Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2015 10:52 - Как се роди Фърги тайм?
Автор: timeout Категория: Спорт   
Прочетен: 1330 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.07.2015 10:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Сигурно сте чували, че когато Манчестър Юнайтед играе, особено под ръководството на легендарния мениджър Сър Алекс Фъргюсън, то отборът е изключително опасен в края на двубоя, дори в продълженията тимът може да се каже, че е направо смъртоносен. Сред футболните запалянковци на острова е разпространено твърдението, че добавеното време се нарича "Фърги тайм". Но от къде всъщност идва това твърдение?

То датира още от далечната 1993г., когато Манчестър Юнайтед побеждават Шефийлд Уензди с 2:1, като "червените дяволи" отбелязаха попадението в 7 минута и 16 секунда на продължението. С това Манчестър Юнайтед печелят първата си титла във Висшата лига и първа от 26 години.

Победното попадение на Стив Брус пада толкова късно, че тогавашния мениджър на Уензди заявява шеговито, че "голът падна толкова късно, че си мисля, че Брус отбеляза в реванша". В допълнение мениджърът на Шефийлд Тревър Франсис заяви, че срещу Манчестър Юнайтед в последните 10-15 минути е невъзможно да се играе. Той споменава, че тогава отборът е най-силен и за който и да е съперник е изключително трудно да запази вратата си.

Това далеч не е единственото проявление на т.нар. "Фърги тайм". Може би най-невероятното е през 1999г., година, която навярно е любимата на всеки един фен на "червените дяволи". Тогава тимът печели невероятен требъл - титлата на Висшата лига, ФА къп и Шампионската лига. Но финалът срещу Байерн Мюнхен на Камп Ноу не започва по най-добрия начин за "червените дяволи". "Баварците" откриват резултата още в началото на първото полувреме. Юнайтед натискат, но безуспешно. Двубоят е вече в своите допълнителни минути, когато Сър Алекс, нервно си гледа часовника. Тогава в първата минута от продължението Теди Шерингам изравнява резултата. Тогава всички вече се подготвят за продълженията и евентуални дузпи, но Оле Гунар Солскяер не мисли така. В третата минута от добавеното време той подпечатва един от най-знаменитите обрати в историята на финалите на Шампионската лига, като се конкурира с този на Ливърпул през 2005г., когато мърсисайдци се върнаха след 0:3 срещу Милан през първото полувреме и спечели двубоя с дузпи. За разлика от Юнайтед, които осъществиха обрата за 2 минути, Ливърпул разполагаше с цяло полувреме.

Друго велико проявление на "Фърги тайм" е през 2009г. в 6-тия кръг на Висшата лига в дербито на Манчестър срещу "гражданите". Това е и едно от най-резултатните и зрелищни дербита в историята на това градско съперничество. Юнайтед побеждават с 4:3, като на 3 пъти "червените дяволи" повеждат, но Сити съумяват да изравнят, като попадението за 3:3 пада в 90тата минута. По всичко си личи, че двубоят ще завърши на равно, но не така мислеше Майкъл Оуен. Тогава той отбелязва победното попадение в 96 минута. Интересното е, че двама българи участваха в това дерби - Димитър Бербатов за домакините и Мартин Петров за гостите.

В своята книга "Алекс Фъргюсън" Фърги обяснява защо отборът му е толкова силен в заключителната част на двубоя. Той отдава това на добрата подготовка на тима, който запазва свежест в последните минути, усетът му да направи точната смяна и да промени тактиката според моментното представяне на двата отбора и невероятното желание на отбора да постигне победа на всяка цена. Той обяснява защо в последните минути на двубоя той винаги гледа и сочи часовника си - според него това допълнително "налива гипс в краката на опонентите" и ги кара да се чувстват по-несигурни в победата си, което дава допълнително предимство на играчите на Юнайтед.

Ако тази статия ви е харесала, можете да ме следите във Фейсбук страницата ми: Тайм аут




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: timeout
Категория: Спорт
Прочетен: 25418
Постинги: 17
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031