Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2015 11:16 - Новото правило за засадата – решение на съдийските проблеми или нагнетяване на напрежението
Автор: timeout Категория: Спорт   
Прочетен: 2030 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Преди няколко дни стана ясно, че ФИФА са направили промяна над едно от най-интересните правила във футбола, а именно това за засадата. Неписана истина е, че ако жената разбере правилото за засада, то тя е идеалната половинка за футболен запалянко. Но шегата на страна! Правилото за засадата действителност е малко странно и трудно разбираемо за хора, които не се интересуват от футбол. До сега правилото гласи, че ако играчът е зад гърба на последния защитник и играе с топката, той е в засада и играта се спира, а топката е владение на противниковия отбор. Промяната в правилото гласи, че ако топката е изритана към вратата и топката мине в близост до играч, който е пред вратаря, то той ще се намира в засада, защото влияе върху реакцията на вратаря.

Това нововъведение от една страна е добро, защото често сме ставали свидетели как даден футболист застава пред вратаря като по този начин му пречи да се намеси адекватно и често се стига до попадение. При новите правила тези попадения няма да се зачитат. Това решение може да намали съдийските грешки, които са най-чести при прилагането на правилото за засада, поради бързата и динамична игра и няколкото сантиметри, които понякога са решаващи дали даден играч е в засада или не.

Но от друга страна това правило може да доведе до повече напрежение и отново не е изключено да има съдийски грешки. Съдията сам трябва да прецени дали топката е минала достатъчно близо до футболиста, който е в засада и дали той влияе на вратаря. Това може да доведе до повишаване на напрежението на терена, което може да попречи на двубоя.

Все пак предстои да видим как ще се приложи новото правило  за засада във футбола. След първите няколко кръга ще се види, дали това правило е добро нововъведение или затруднява нормалното протичане на двубоите и съдията, който трябва да вземе сложното решение дали играчът влияе на играта и колко близо минава топката до него.

Ако тази статия ви е харесала, можете да ме следите във Фейсбук страницата ми: Тайм аут



Тагове:   футбол,   съдия,   правила,   засада,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: timeout
Категория: Спорт
Прочетен: 25513
Постинги: 17
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930