Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2015 12:14 - Какво е спортът?
Автор: timeout Категория: Спорт   
Прочетен: 969 Коментари: 0 Гласове:
0



imageКакво е спортът? Той е чувството на радост, когато любимият отбор отбележи попадение в последната секунда или любимият лекоатлет пресече първи финалната линия. Но той е също и тъгата, когато любимият баскетболен или волейболен отбор загуби или любимият тенисист отпадне от турнира. Но най-вече спортът е емоция. Емоция, която ни кара да се чувстваме по-живи. Тази емоция ни кара да очакваме с нетърпение следващия ден, следващото състезание, следващите Олимпийски игри и дори следващия уикенд, когато ще излезем да спортуваме с приятели в квартала.

Но защо хората днес са толкова обвързани със спорта? Тази дейност се е появила много по-отдавна, от колкото си мислят повечето хора. Сведения за тази дейност са открити още преди 30-40 хиляди години. Древните Олимпийски игри са спирали войни, за да може най-добрите спортисти в целия познат свят да премерят сили, макар и по примитивен в сравнение с днес начин. Въпреки че този вид дейност е позабравен през "мътното" средновековие, то през 19-ти век се завръща с гръм и трясък, когато се създават и повечето модерни днес спортове. А през 20-ти век това забавление се превръща в могъща индустрия, която генерира милиарди долари печалба, която може да променя общественото мнение и да кара хората да загърбят разума и да се отдадат на емоцията.

Освен емоции, спортът ни дава и здраве. Това не трябва да се подценява, защото днес хората са по-болни от всякога. Децата масово са с наднормено тегло, защото предпочитат да играят на компютъра и да ядат чипс, от колкото да излезят на вън и да се движат. Най-смешното в случая е, че децата играят компютърни игри, които са симулации на различни видове спорт (най-често футбол и баскетбол), а не излизат да играят този спорт в реалната обстановка. Някои хора ще се запитат как спортът ни дава здраве? Той регулира теглото ни, подобрява работата на сърцето, намалява риска от различни сърдечно-съдови и ракови болести, подобрява и психическото ни състояния, защото ни помага да се отърсим за момент от всички проблеми, свързани с работата, семейството, ниските заплати и всички трудности, които ни съпътства в този съвременен свят.

Етимологията на думата спорт идва от френската дума desport, която в превод означава свободно време. Тоест спортът е най-добрият начин да запълним свободното си време. Дали ще гледаме любимия отбор как побеждава и ще се радваме с него или как губи и ще тъгуваме с него или пък ще излезем с приятели да изиграем един двубой или ще тичаме сами в парка, той ще ни зареди с енергия за следващия ден. Спортът ни помага за един момент да се откъснем от света, в който живеем, и да се потопим в един друг свят, свят, в който ние можем да сме най-големите звезди, да си представим, че бягаме пред препълнен стадион или отбелязваме победното попадение на световното първенство. Това ни дава възможност да мечтаем, а както знаем - мечтите са безплатни.

Благодарение на горните редове може да се стигне до заключението, че спортът е две неща - емоция и здраве. За това тичайте, ритайте, спортувайте, мечтайте...


Тагове:   спорт,   здраве,   емоция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: timeout
Категория: Спорт
Прочетен: 25503
Постинги: 17
Коментари: 1
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930